Insexnyckel

En insexnyckel även kallad sexkantnyckel, eller som många felaktigt kallar den – en ”insektsnyckel”, är en sorts verktyg för hemmet. Den används framförallt för att skruva i och skruva ur insexskruvar, som kännetecknas av att de har sex stycken kanthål i sitt skruvhuvud.

Själva nyckeln består av en stav med ett tvärsnitt om sex kanter och är böjd i hela 90 graders vinkel cirka två tredjedelar upp på stavens längd. Vissa har även en avlutande del formad som en kula, vilket underlättar oerhört när man ska komma åt på trångaytor och framförallt då få till rätt vinkel och kunna dra i. Tack vare urformningen som en insexnyckel har kan man dra åt hårdare än vad är fallet med vanliga skruvar eller krysskruvar utan att hålet tar skada. Detta har också att göra med att skruvarna måste hålla en högre hållfasthet är de tidigare nämnda sorterna. Skruvarna produceras med olika hålsdimensioner vilka både mäts metriskt och med tummått.

Då få vet vad verktyget heter på svenska är det ännu svårare att gissa vad det heter på engelska och det är bland annat Allen wrench, hex key och Unbrako key. Anledningen till att Unrbako och Allen ingår i namnen är att dessa är varumärken inom området.

Slutligen finns det även så kallade bits dvs ändar med profiler som passar utmärkt för insexskruv.


Köptips

Dessa nycklar och skruvar rekommenderar vi varmt!

ska%cc%88rmavbild-2016-09-19-kl-12-25-37

 

IKEA

När IKEA lanserades satte de tidigt en standard med en vis storlek på sexkantnyckel, vilken används i de flesta av IKEAs möbler. Gissningsvis har medelsvensson både en och två nycklar liggandes hemma då dessa ingår vid möbelköpen. Dock saknar man ofta de större nycklarna och ovan finner du tips på riktigt bra nycklar från Kjell & Co. Slutligen har Hobbex.se ett bra utbud av skruvar.

Saknar du någon information på denna sida? Tveka inte inför att höra av dig till oss!